Napszemüveg – öltöztet, de véd is

A május 1-jén megrendezett városligeti majálison a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság sátrához ellátogatók ingyenes napszemüveg-bevizsgáláson győződhettek meg arról, hogy megfelelően védik-e szemüket a káros sugárzással szemben.

 

napszemcsi

 

Napjaink egyik legkeresettebb divatcikke a napszemüveg, mely egészségvédelmi funkcióval is rendelkezik. Az ózonréteg elvékonyodása, helyenként teljes hiánya a káros UV sugárzás elleni fokozott védelemre int. A jól kiválasztott napszemüveg megvédi szemünket az egészség szempont-jából nagy jelentőséggel bíró, más eszközökkel ki nem küszöbölhető fénysugaraktól.

Káros vagy ártalmatlan?
A napsugárzás széles spektrumából a látható fény mellett ultraibolya és infravörös fénysugarak is érkeznek.

  • Az infravörös sugárzás (780-5000 nm) szűrése nem indokolt, mivel egészségkárosító hatása bizonyítottan nem jelentős.*Az ultraibolya sugárzás hullámhossz szerint UV C (100-280 nm), UV B (280-315 nm), és UV A (315-380 nm) részre osztható.*A földet körülvevő atmoszféra a káros sugarak jelentős részét elnyeli. Az ózonpajzs az UV A-t nem, az UV B-t részben és az UV C sugárzást teljes egészében kiszűri.*A látható fény (380-780 nm) megfelelő szűrése azért fontos, mert a túl erős, illetve gyenge fény nehezíti a látást.
  • Az olcsóbb is biztonságos

A vizsgálat során minden érdeklődő saját maga is meggyőződhetett napszemüvege biztonságosságáról. A lencsék teljes felületét ellenőrizve jól látható volt, mennyi fényt enged át a látható és a káros UV sugárzásból.
A néhány másodpercet igénylő vizsgálatok jó eredmény-nyel zárultak. A 116 db vizsgálati mintából 4 db (3 százalék) bizonyult nem teljesen biztonságosnak. Ezek között találtunk olyat, amelyik már több évtizede tulajdonosa birtokában volt. Ezek a termékek nem elégítik ki a mai jog-szabályi követelményeket, illetve saját fogyasztói elvárásainkat sem.
Érdekességképpen elmondható, hogy 2-3 szemüveg olyan sötét színű volt, amely már a látható fényből is csak na-gyon keveset eresztett át, ezzel korlátozva használójának a jó látást. A sötét lencse esetében még fontosabb a jó UV szűrés, mivel az ilyen lencse használatakor a pupilla kitágul, ezzel még védtelenebbé válik a szemünk.
A korábbi vizsgálatokkal megegyezően, az UV fényelnyelés vonatkozásában most sem volt tapasztalható összefüggés az ár/márka és biztonságosság között.

Egyéb szempontok
A fogyasztóvédők ezen a napon csak a bemutatott termékek UV fényáteresztését tesztelték. Ezen túlmenően azonban egyéb szempontok is befolyásolhatják választásunkat, például a kényelmes viselet, a keret és a lencse mérete, színe, kialakítása, és még számos tulajdonság. Tanulságként vonható le az a megállapítás, hogy régi napszemüvegeinket érdemes újra cserélni.
Vásárláskor mindenképpen figyeljünk arra, hogy a kiválasztott termék sérülésmentes legyen, a mellékelt címkén szerepeljen a gyártó vagy a forgalmazó elérhetősége. Csak olyan kereskedőben bízzunk, akinél a vásárlást igazoló blokkot megkapjuk, hiszen később panaszunkat, reklamációnkat így érvényesíthetjük.

Kötelező információk
A tájékoztatót a napszemüveg keretén, a levehető címkén, vagy a csomagoláson kell feltüntetni. Ezek a következők:

  • gyártó vagy forgalmazó neve és címe*filter kategória (0-tól 4-ig)*4-es kategória esetében, illetve abban az esetben, ha a napszemüveg nem felel meg a vonatkozó szabvány országúti vezetéshez használható napszemüvegekre vonatkozó előírásának, akkor kötelező a következő figyelmeztető felirat: „Nem alkalmas vezetéshez és országúti használathoz”. Ezt a figyelmeztetést szöveggel, vagy jóváhagyott szimbólum használatával – mely mérete nem lehet kisebb 5 mm-nél – kell jelezni.*”CE” jelölés
  • További – a gyártó által adható – információk

filter típusa (pl.: fotokróm, polarizációs stb.)*különleges védelemre és tisztításra vonatkozó információk*jelölések magyarázata*optikai osztály*abban az esetben, ha a referenciapont eltérő a definiálttól, a referenciapont helyzete, a technikai részben részletezettek szerint*transzmittancia névleges értéke

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop