Villamos játékok – veszélyforrásokkal

Játékot – különösen árammal működőt – szaküzletben, esetleg nagyobb áruházban vásároljunk gyermekünk számára. S mindig olyat, ami korának, érettségének megfelel! Figyeljünk arra, hogy a játékhoz a forgalmazó átadja részünkre a magyar nyelvű használati útmutatót, ami tartalmazza a biztonságos használathoz szükséges előírásokat (telepek cseréje, töltése, tisztítás).

 

 

A villamos játékok biztonságával kapcsolatban az MSZ EN 62115:2005 szabvány tartalmaz előírásokat. Általános szabálynak tekinthető, hogy a játékokat a gyermekek meghatározott csoportjai számára tervezik és állítják elő, jellemző tulajdonságaik az adott gyermekcsoport életkorához és fejlettségéhez igazodnak, használatuk meghatározott képességeket feltételez.

 

A baleseteket gyakran az idézi elő, hogy a játékkal nem azok a gyermekek játszanak, akik számára készült, vagy más célra használják, mint amelyre tervezték. A szabvány nem csökkenti a szülők felelősségét azzal kapcsolatban, hogy gyermekük korának és fejlettségének megfelelő játékot válasszanak ki. Továbbá felügyeletre mindig szükség van, különösen, ha ugyanahhoz a játékhoz különböző korú gyermekek egyaránt hozzáférnek.

 

Csoportosítás

A táplálás módja szerint a játék lehet telepes játék, amely a villamos energia kizárólagos forrásául egy vagy több telepet használ, vagy transzformátoros játék, amely játéktranszformátoron keresztül csatlakozik a villamos hálózathoz, amely a villamos energia kizárólagos forrásául a villamos hálózatot használja, valamint a kettős táplálású játék amely az előzőekben ismertetettek kombinációja.

Jelölések és használati útmutató
A játékon vagy a csomagolásán szerepelnie kell a gyártó vagy felelős forgalmazó nevének, védjegyének vagy azonosító jelének, valamint a játék modell- vagy típusjelének. Cserélhető telepeket tartalmazó játékon fel kell tüntetni a névleges telepfeszültséget a teleptartó rekeszen vagy annak belsejében, valamint az egyenáram jelét, ha a játékhoz telepdoboz tartozik. Amennyiben a táplálásra több telepet használnak, a rekeszen meg kell adni a telepek alakját, névleges feszültségükkel és polaritásukkal együtt.
Transzformátoros játékokon meg kell adni a névleges feszültséget, az egyen- vagy váltakozó áram jelét, a névleges teljesítményt, és a játéktranszformátor jelét.
Cserélhető lámpákat tartalmazó játék esetében fel kell tüntetni a lámpák névleges feszültségét és típusszámát, vagy a felvett teljesítményét/áramát.
Bár nem az MSZ EN 62115 szabvány írja elő, de szerepelnie kell a korcsoport-jelölésnek is a termék csomagolásán, ami meghatározza azt a korosztályt, amelynek a játékot szánták, pl. a 3 éves kor alatti használat tiltását, ugyanis a játékon található apró részek a kisgyermekeknél fulladást okozhatnak.
A jelöléseken túlmenően a játékokhoz minden esetben mellékelni kell magyar nyelvű használati utasítást, amely tartalmazza a biztonságos használathoz, tisztításhoz, karbantartáshoz, esetleg összeszereléshez szükséges előírásokat. Ebben elő kell írni, hogy a játékot rendszeresen ellenőrizni kell, és amennyiben sérült, tilos használni.
Telepes játékok esetében megfelelő tájékoztatást kell adni a telepek eltávolításával, behelyezésével kapcsolatban, az újra nem tölthető és újratölthető telepek kezelésével kapcsolatban.
Transzformátoros játékok esetén elő kell írni, hogy a játék 3 évnél fiatalabbak számára nem ajánlott. A transzformátor nem játék, de a játék csak a hozzáadott transzformátorról üzemeltethető, valamint, hogy tisztítás előtt a játékot le kell választani a transzformátorról. A fenti útmutatót külön papíron, vagy a játék csomagolásán kell megadni.

Hibalehetőségek

A jelölési hibákon túl előfordulhatnak olyan hibák is, melyek a játék biztonságos használatát befolyásolhatják. A játékok használata során több veszélyforrás is „leselkedhet” ránk, amennyiben a termék nem felel meg a szabvány előírásainak:
A telepes játékokban található elemmel kapcsolatos veszélyek:

az elem ellentétes polaritású kivezetései rövidre zárhatók, ami az elem károsodásán túlmenően az elektrolit szivárgását, az elem felrobbanását, vagy az egyes játékrészek túlmelegedését okozhatja;*az elem az elemtartóba behelyezhető fordított polaritással, ami – a megfelelő védelem hiányában – az elem illetve a játék alkatrészeinek túlmelegedéséhez vezethet;*az elemtartó fedele szerszám használata nélkül nyitható, pl. a rögzítő csavar hiánya miatt. A szabvány előírja, hogy szerszámmal, vagy két egymástól független mozdulattal legyen csak nyitható a fedél (3 évnél fiatalabb gyermekeknek szánt játék esetében).*Az eltávolítható akkumulátor eltávolítás nélkül tölthető a játékban (5 kg-nál kisebb tömegű játék, vagy fordított polaritással behelyezhető akkumulátorok esetén); a belső vezetékek nincsenek védve a mozgó részek általi sérüléstől. Mindkét esetben a játék túlmelegedése, illetve az akkumulátor zárlata, majd ennek következtében szivárgása, felrobbanása lehet a következmény.

Kontár transzformátorok

A játékhoz adott hálózati feszültségről működő adapter hordozza magában a legtöbb veszélyt, amennyiben az nem a vonatkozó szabványoknak megfelelő kialakítású. Ezek az egységek általában hagyományos adapter kialakításúak (a hálózati csatlakozó dugó a burkolat részét képezi). A hálózati dugó kialakítása nagyon sokszor eltér a szabványban meghatározottól, például hibás kialakítású a csatlakozó dugó, ha a csapokon található szigetelés rövidebb az előírtnál. Ebből adódóan az adapter aljzatba történő behelyezésekor áramütés-veszélyes helyzet állhat elő a csapok fém részének megérinthetősége miatt.
Sajnálatos módon előfordul, hogy a csatlakozó csapok közvetlenül a burkolatból állnak ki, (nincs az a kb. 20 mm magas hatszögletű profil), ekkor a csatlakozó dugó egyáltalán nem csatlakoztatható a hazai aljzatokhoz, rákényszerítve a felhasználót arra, hogy különféle „barkács”-megoldásokkal helyezze azt feszültség alá, ami önmagában áramütés-veszélyes. További hibaforrás, ha az adapterhez a forgalmazó átalakító adaptert is mellékel, melynek használata tovább rontja az adapter és a felhasználó „biztonságát”.*Az adapter a benne található szigetelő anyagok nem megfelelősége, a szigetelési távolságoknak (kúszóáramutak, légközök, szilárd szigetelések vastagsága) az előírtnál kisebb mérete miatt szintén áramütés-veszélyes, a beépített transzformátorok túlterhelés és zárlat elleni védelmének hiánya, valamint a műanyag alkatrészek hővel és tűzzel szembeni nem megfelelő ellenállása következtében pedig tűzveszélyes. Ez utóbbi hibák sajnos csak laboratóriumi vizsgálattal deríthetők fel, tehát azt tanácsoljuk, hogy azt a játékot, melyen az előzőekben ismertetett hibák megtalálhatók, ne vegyük meg, ugyanis ezeken a termékeken feltételezhetően nem végezték el azokat a vizsgálatokat, melyekkel a termék megfelelőségét igazolják.

 

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop