Használtautó-vásárláskor erre figyeljünk

Használtautó-vásárlásakor mindig nagyobb a rizikó. A legolcsóbb lehet a legdrágább, ha a vásárlás előtt néhány alapszabályt nem tartunk be.Legyen szó akár magánszemélyről, akár kereskedőről eladói pozícióban, a lehető legbiztosabbra kell menni a megadott adatokkal kapcsolatban. A gépkocsi megtekintésekor össze kell hasonlítani a hirdetésben megadot takkal a tényleges kilométeróraállást, az eddigi tulajdonosok számát, és a gépkocsi korábbi káreseményeiről előadottakat. Ellenőrizzük, hogy van-e a gépkocsinak vezetett szervizkönyve.

 

hasznaltauto

 

Autópályán is próbáljuk ki!

A gépkocsit célszerű próbaútra vinni, és több kilométert megtenni vele. Amennyiben lehetséges, autópályán is ki kell próbálni, mert pl. a gumik és a kerekek hibája csak 130 km/h sebesség felett jelentkezik. A rádiót se kapcsoljuk be annak érdekében, hogy minden apró zörejt meghallhassunk. A kormányzatnak, a kuplungnak és a váltónak mindenképpen tökéletesnek kell lennie. Egyenes úton a gépkocsi nem húzhat se jobbra, se balra. Próbaút után célszerű a motortérbe, illetve az autó alá nézni, nem csöpög-e valahol valamilyen folyadék.
Célszerű a gépkocsit szakemberrel is átnézetni, mert sajnos gyakori a rejtett hiba (pl. motorhiba), vagy a kilométeróra nem a ténylegesen megtett kilométerek számát mutatja.

Az adásvételi szerződés legyen pontos, részletes!

A hatályos jogszabályok szerint a gépjármű-vásárlás érvényességéhez írásos adásvételi szerződés szükséges. Amennyiben a gépkocsinak az eladó által jelzett hibája van, ezt pontosan meg kell határozni az adásvételi szerződésben: pl. sérült a jobb első sárvédő, amelyet kikalapáltak, majd újrafényeztek. Nem elegendő annyit leírni, hogy „Az eladó a vevőt a gépkocsi  hibáiról tájékoztatta.”
Gépjármű adásvétele esetén a jármű tulajdonjoga az eladóról átszáll a vevőre. Az eladó kötelezettsége, hogy a jármű tulajdonjogát a vevőre átruházza, és részére a gépjárművet átadja, tehát birtokába adja. A vevő köteles a kialkudott vételárat kifizetni, és a járművet az eladótól átvenni.
Az eladó az adásvétel megkötése során köteles a vevőnek a forgalmi engedélyt, a törzskönyvet, a járműkísérő lapot átadni. Amennyiben az előzetes eredetiségvizsgálatot az eladó végeztett e el, az erről szóló hatósági határozatot is köteles a vevőnek átadni.

A jogérvényesítésnél a határidőknek nagyon fontos szerepük van. A szavatossági igény érvényesítésére a vevőnek a szerződés megkötésétől számított 3 éven belül van lehetősége. A szavatossági igény érvényesítésére a vevőnek a hiba felfedezésétől számított 6 hónapon belül van lehetősége, fogyasztói szerződések esetén (ha kereskedő az eladó) ez a határidő a teljesítéstől számított két év.
Fentiekben a használt gépkocsik vásárlásának legfontosabb mozzanatait gyűjtött ük össze. Konkrét esetben olyan speciális tényezők is szerepet játszhatnak (pl. hitellel terhelt használt autó), amelyek miatt a vásárlást megelőzően célszerű a témában jártas jogász tanácsát kikérni.

Dr. Fésü Gizella

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop