Tökéletes alváshoz tökéletes ágy!

Tökéletes alváshoz tökéletes ágy!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az alvás hétköznapi, rutinszerű dologként része az életünknek, s nem is szoktunk vele különösképp foglalkozni. Ám az alvás összetett, bonyolult folyamat, amelyre szervezetünknek alappillérként van szüksége, hogy működhessen. De mit tehetünk a tökéletes alvás érdekében?

tokeletesalvashoztokeletesagy 720


Az általánosan alvásra szánt figyelmünk nagyjából annyiban merül ki, hogy olykor megjegyezzük, „De aludnék még!”, hiszen látszólag sokkal fontosabb dolgok foglalkoztatnak bennünket, rohanunk az elintéznivalók után. Csakhogy a kielégítő alvás ugyanúgy kiemelten fontos, alapvető eleme létünknek, mint az evés és ivás, amelyek nélkül szervezetünk energiatartalékai lemerülnek, és pár napon belül vészesen kiszáradunk. Ha folyamatosan nem alszunk eleget, annak szintén hamar egészségügyi tünetei jelennek meg.

Az alvás titka
Az alvászavar népbetegségnek számít, így legtöbbünk olyan érzéssel ébred reggel, mint aki semmit nem aludt, s napközben is úgy érezzük magunkat, mint akit agyonvertek, alig bírjuk nyitva tartani a szemünket, napi többször is kávéért nyúlunk, ami nem éppen egészséges. „Majd holnap kialszom magam!” – Ismerős gondolat? Csakhogy bokros teendőink közepette a holnap is ugyanúgy telik majd, és persze a következő lerövidült, forgolódásokkal teli éjszaka is, amikor is a fizikai s belső kimerültség és zaklatottság miatti felszínes, rossz minőségű alvás újra garantált. Ne a kávétól és energiaitaloktól várjuk erre a megoldást, hiszen azok nem orvosolják az alapproblémát, sőt, tulajdonképp még tovább rontunk velük a helyzeten! Az egészséges és pihentető alvásért sok mindent tehetünk, előbb azonban tudatában kell lenni az alvás fontosságával.

Számtalan tudományos kutatás zajlott már a témában, amely a rossz minőségű alvás mellékhatásait is vizsgálta. Aki nem alszik eleget, méghozzá ideális körülmények között, annak előbb-utóbb számolnia kell a mindennapokat és a munkabírást, valamint életminőséget is meghatározó és befolyásoló egészségügyi kockázatokkal. Az alváshiány olyan komoly, állandósuló testi és lelki zavarokat képes okozni, mint pl. az immunrendszer gyengülése s ezáltal több betegség kialakulása, a fertőzések gyakoribb elkapása, magas vérnyomás, elhízás, agyvérzés, szívinfarktus, fejfájások, merev izmok, hát-, nyak- és derékfájdalmak, ingerlékenység, depresszió, memóriaromlás. Aki viszont kellőképp ki tudja pihenni magát, az kiegyensúlyozottabb lesz lelkileg, fokozottabb lesz a teherbírása, és a teste is nagyobb egészségnek örvendhet.

A szervezetünk bonyolult műszer, és az alvás sem merül ki annyiban, hogy lefekszünk, álomba szenderülünk, majd felébredünk. A több, egy éjszaka alatt 4-5-ször is ismétlődő ciklusokból és azon belül több fázisból álló alvás közben dolgozza fel agyunk a napközben ért behatásokat, alatta regenerálódnak a szervek, és töltekezik fel a szervezet másnapra. Egy-egy alvásciklusnak pedig 90-120 percet kell egyben lefednie ahhoz, hogy frissen ébredhessünk. Ha egy ciklus félbeszakad, ill. az egyik közepén kell reggel felkelnünk, a szervezet jelez, és jön a kifacsart érzet, egész nap nemcsak fáradtak, de letargikusnak is leszünk, mivel pihenetlen szervezetünk nem működik kielégítően, hosszú távon további problémákhoz vezetve. Egy jó alvás tehát mindennél többet ér!

Amit tehetünk
A tökéletes alvás legelemibb szegmense, hogy tökéletes ágyat és ágybetétet szerzünk be hozzá, ami nélkül eleve lehetetlen a jó alvást biztosítani. Mivel ez hosszú távú befektetés, ne sajnáljuk rá a pénzt! Gyakori hiba, hogy az ágykeret csínjára helyeződik a hangsúly, holott a matrac fogja biztosítani a minőségi alváshoz szükséges alapot. A jó ágybetét kiváló minőségű anyagból készül, jótékonyan hat a testre, alkalmazkodik annak formájához, a gerinc el tud rajta nyúlni, a csigolyák megfelelő pozícióba kerülnek, az ízületek pedig el tudnak rajta lazulni, amellett van tartása, mégis kényelmesen puha.

A következő a megfelelő ágynemű és ágyneműhuzat használata. A számtalan kivitelezés közül mindenki megtalálhatja a saját maga számára legjobb darabokat, azonban anyag tekintetében a műszálasak kerülendők, mert kényelmetlenné teszik az alvást!

Azon túl, hogy lehetőleg időben elmegyünk aludni, mennyiségi alvás helyett inkább minőségire törekedjünk. A hálószobában ne legyen számítógép, tablet, ill. wifi, se tévékészülék, de bekapcsolt mobiltelefon se! Alvás előtt egy órával már ne böngésszük a netet és ne nézzünk tévét, mert ezek felpörgetett állapotban tartják az agyat és az érzékszerveket! Délutántól már ne igyunk koffeines italt, este alkoholt, illetve ne menjünk aludni tele hassal, s főleg ne vacsorázzunk nehéz ételeket (az emésztőrendszer éjjeli dolgoztatása rémálmokat és zaklatott alvást szül). Elalvás előtt ne morfondírozzunk a másnapi teendőkön sem egyéb máson, mert az agy nem tud kikapcsolni, inkább olvassunk, hallgassunk lágy zenét, mivel ezek elálmosítanak. A hálószobában friss legyen a levegő, gyakran szellőztessünk, és az ideális hőfok mindössze 18-20 fok legyen.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ legjobb középülete az új Néprajzi Múzeum

A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé. Az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri. Az International Property Awards 25 éves történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó World's Best díjat. A Liget Budapest Projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja is megújul, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal, amit az épülő Néprajzi Múzeum most átvett díja is bizonyít. A díjat átvevő Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a díj átvétele után azt mondta, hogy a díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet. A díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek.  

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}