Lakástakarék vagy lakáshitel?

Lakástakarék vagy lakáshitel?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a fiatalok egyre későbbre halasztják a gyermekvállalást, ám ettől függetlenül, a családtervezés szerves részét képezi az 5 éven belüli saját lakás vagy ház vásárlása. A megkérdezettek több mint a fele nyilatkozott úgy, hogy jövőjét saját ingatlanban képzeli el.

lakastakarekvagylakashitel 720


Ehhez stabil párkapcsolatot, biztos anyagi hátteret és egy jó munkahelyet képzelnek el maguknak. A válaszadók 86 százaléka szeretné, ha gyermekének saját, különálló szobát is tudna biztosítani új otthonukban. A válaszadók 94 százaléka tartotta továbbá fontosnak, hogy a vásárolt ingatlan jó környéken helyezkedjen el, ahol biztonságos és egészséges környezetben élhetik mindennapjaikat. A saját lakás megteremtéséhez a megkérdezettek legnagyobb arányban a lakáscélú megtakarítást látják megoldásnak, illetve hitelből tudják finanszírozni vásárlásaikat, a legtöbben azonban szülői vagy más családi támogatásra is számítanak egy ekkora kiadásban. A megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy azok, akik időben – még a gyermekáldás előtti években – tudatosan készülnek a jövőjükre, sokkal könnyebb helyzetben vannak, mint akiket az idő vagy más szociális körülmény kényszerít kompromisszumos megoldásokra. A két nagy lehetőség tehát, a lakáshitel vagy a lakástakarék, esetleg ezek kombinációja. A hitelmindenkinek.hu jóvoltából most tekintsük át ezeket a lehetőségeket.

Fundamenta és OTP Lakástakarék, az időben gondolkodóknak
Az OTP lakástakarék évi 72 000 Ft állami támogatás mellett többszöri szerződéskötést is biztosít, most akciósan 55 000 Ft-tal kevesebb számlanyitási díj mellett. A számlákat már a 14 év alatti gyerekek számára is díjmentesen meg lehet nyitni. Az összeg felújításra, korszerűsítésre, vásárlásra és hitelkiváltásra is felhasználható. A havi díjak rugalmasak, akárcsak a megtakarítási futamidők. Az OTP egyes szolgáltatásai mellé 0 Ft a számlanyitási díj. A THM: 6,9-7,7 százalék, az akciós THM: 5,4-6,4 százalék. A fenti 5 év alatti időintervallumnál maradva, 4 év 10 hónap (összesen 58 hó), havi 20 000 Ft befizetés mellett, szerződésenként 3 600 000 Ft vehető fel!

A legismertebb lakástakarék programja is hasonló kedvezményeket kínál, nemhiába az ország egyik kiemelkedő és talán legismertebb lakástakarék programja. Lakásvásárlásra, építkezésre, megtakarításra, felújításra vagy bővítésre is felhasználható összege szintén évi 72 000 állami támogatással bővül ki a futamidő alatt. 50 hónap alatt 300 000 Ft az állami támogatás, 79 hónap alatt már 474 000 Ft, még 99 hónap után már közel 600 000 Ft-nyi állami támogatással egészül ki betétünk. Így a felvehető összeg 3 200 000 Ft – 7 650 000 Ft között alakul szerződésenként.

lakastakarekvagylakashitel 1
Lakáshitelek – azoknak, akik gyorsan vágynak saját ingatlanra
Bár az állami támogatásokkal sokkal jobban járhatunk, sokan nem engedhetik meg maguknak a havi rendszeres megtakarítást, vagy sürgősen van szükségük saját ingatlanra. Számukra a lakáshitelek nyújtanak megoldást. Általánosságban elmondható, hogy a lakáshitelekhez stabil munkahelyre és biztos jövedelemre van szükség. Ma már nem veszélyeztetnek olyan hitel csapdák. mint jó pár évvel ezelőtt, hiszen többségében forint alapú lakáshiteleket kínálnak a pénzintézetek. A 20-30 százalékos önerő megléte azonban még így is feltétel, ezért is sokan kombinálják a lakástakarékot a lakáshitellel. A lakástakarék összege ugyanis felhasználható önerőként egy lakáshitelhez. A lakáshiteleket általában 10-25 évre szokták felvenni, és úgy kalkulálják az újdonsült lakástulajdonosok, hogy a havi törlesztő részletük egy hasonló típusú ingatlan albérleti költségének csupán töredéke legyen. Így számukra jobban megéri hitelt felvenni, mint albérletet fizetni.

Lakáshitelt számtalan bank nyújt, szinte azonos feltételekkel. Elmondható, hogy a Lakáshitelek általában 2,38-10,1 százalék THM körül mozognak. A pontos hitel körülmények azonban függnek az ingatlan típusától, értékétől és elhelyezkedésétől is. A lakáshitelek fix törlesztőrészletekre is kérhetőek 6 hónaptól, 5 évig. Például 10 000 000 Ft hitelösszeget, 25 évre már havi 45 063 Ft-tól fel tudunk venni, úgy, hogy a teljes visszafizetésünk 13 519 016 Ft lesz.

Érdemes tehát időben lakástakarékban gondolkodni akkor is, ha végül lakáshitel-kiegészítésre szorulunk, hiszen önerőként a hitelekhez is felhasználhatjuk korábbi megtakarításainkat, melyekhez állami támogatás is jár. Soha ne kapkodjuk el az ingatlan vásárlást, legyünk körültekintőek, és tájékozódjunk a lehetőségekről, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg!

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.