Lakástakarék vagy lakáshitel?

Lakástakarék vagy lakáshitel?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a fiatalok egyre későbbre halasztják a gyermekvállalást, ám ettől függetlenül, a családtervezés szerves részét képezi az 5 éven belüli saját lakás vagy ház vásárlása. A megkérdezettek több mint a fele nyilatkozott úgy, hogy jövőjét saját ingatlanban képzeli el.

lakastakarekvagylakashitel 720


Ehhez stabil párkapcsolatot, biztos anyagi hátteret és egy jó munkahelyet képzelnek el maguknak. A válaszadók 86 százaléka szeretné, ha gyermekének saját, különálló szobát is tudna biztosítani új otthonukban. A válaszadók 94 százaléka tartotta továbbá fontosnak, hogy a vásárolt ingatlan jó környéken helyezkedjen el, ahol biztonságos és egészséges környezetben élhetik mindennapjaikat. A saját lakás megteremtéséhez a megkérdezettek legnagyobb arányban a lakáscélú megtakarítást látják megoldásnak, illetve hitelből tudják finanszírozni vásárlásaikat, a legtöbben azonban szülői vagy más családi támogatásra is számítanak egy ekkora kiadásban. A megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy azok, akik időben – még a gyermekáldás előtti években – tudatosan készülnek a jövőjükre, sokkal könnyebb helyzetben vannak, mint akiket az idő vagy más szociális körülmény kényszerít kompromisszumos megoldásokra. A két nagy lehetőség tehát, a lakáshitel vagy a lakástakarék, esetleg ezek kombinációja. A hitelmindenkinek.hu jóvoltából most tekintsük át ezeket a lehetőségeket.

Fundamenta és OTP Lakástakarék, az időben gondolkodóknak
Az OTP lakástakarék évi 72 000 Ft állami támogatás mellett többszöri szerződéskötést is biztosít, most akciósan 55 000 Ft-tal kevesebb számlanyitási díj mellett. A számlákat már a 14 év alatti gyerekek számára is díjmentesen meg lehet nyitni. Az összeg felújításra, korszerűsítésre, vásárlásra és hitelkiváltásra is felhasználható. A havi díjak rugalmasak, akárcsak a megtakarítási futamidők. Az OTP egyes szolgáltatásai mellé 0 Ft a számlanyitási díj. A THM: 6,9-7,7 százalék, az akciós THM: 5,4-6,4 százalék. A fenti 5 év alatti időintervallumnál maradva, 4 év 10 hónap (összesen 58 hó), havi 20 000 Ft befizetés mellett, szerződésenként 3 600 000 Ft vehető fel!

A legismertebb lakástakarék programja is hasonló kedvezményeket kínál, nemhiába az ország egyik kiemelkedő és talán legismertebb lakástakarék programja. Lakásvásárlásra, építkezésre, megtakarításra, felújításra vagy bővítésre is felhasználható összege szintén évi 72 000 állami támogatással bővül ki a futamidő alatt. 50 hónap alatt 300 000 Ft az állami támogatás, 79 hónap alatt már 474 000 Ft, még 99 hónap után már közel 600 000 Ft-nyi állami támogatással egészül ki betétünk. Így a felvehető összeg 3 200 000 Ft – 7 650 000 Ft között alakul szerződésenként.

lakastakarekvagylakashitel 1
Lakáshitelek – azoknak, akik gyorsan vágynak saját ingatlanra
Bár az állami támogatásokkal sokkal jobban járhatunk, sokan nem engedhetik meg maguknak a havi rendszeres megtakarítást, vagy sürgősen van szükségük saját ingatlanra. Számukra a lakáshitelek nyújtanak megoldást. Általánosságban elmondható, hogy a lakáshitelekhez stabil munkahelyre és biztos jövedelemre van szükség. Ma már nem veszélyeztetnek olyan hitel csapdák. mint jó pár évvel ezelőtt, hiszen többségében forint alapú lakáshiteleket kínálnak a pénzintézetek. A 20-30 százalékos önerő megléte azonban még így is feltétel, ezért is sokan kombinálják a lakástakarékot a lakáshitellel. A lakástakarék összege ugyanis felhasználható önerőként egy lakáshitelhez. A lakáshiteleket általában 10-25 évre szokták felvenni, és úgy kalkulálják az újdonsült lakástulajdonosok, hogy a havi törlesztő részletük egy hasonló típusú ingatlan albérleti költségének csupán töredéke legyen. Így számukra jobban megéri hitelt felvenni, mint albérletet fizetni.

Lakáshitelt számtalan bank nyújt, szinte azonos feltételekkel. Elmondható, hogy a Lakáshitelek általában 2,38-10,1 százalék THM körül mozognak. A pontos hitel körülmények azonban függnek az ingatlan típusától, értékétől és elhelyezkedésétől is. A lakáshitelek fix törlesztőrészletekre is kérhetőek 6 hónaptól, 5 évig. Például 10 000 000 Ft hitelösszeget, 25 évre már havi 45 063 Ft-tól fel tudunk venni, úgy, hogy a teljes visszafizetésünk 13 519 016 Ft lesz.

Érdemes tehát időben lakástakarékban gondolkodni akkor is, ha végül lakáshitel-kiegészítésre szorulunk, hiszen önerőként a hitelekhez is felhasználhatjuk korábbi megtakarításainkat, melyekhez állami támogatás is jár. Soha ne kapkodjuk el az ingatlan vásárlást, legyünk körültekintőek, és tájékozódjunk a lehetőségekről, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg!

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ legjobb középülete az új Néprajzi Múzeum

A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé. Az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri. Az International Property Awards 25 éves történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó World's Best díjat. A Liget Budapest Projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja is megújul, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal, amit az épülő Néprajzi Múzeum most átvett díja is bizonyít. A díjat átvevő Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a díj átvétele után azt mondta, hogy a díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet. A díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek.  

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}