Csodaszép fürdőszoba gyémántkorong segítségével

Csodaszép fürdőszoba gyémántkorong segítségével

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ha a gyerekek kirepülnek otthonról, gyakran sok ezer kilométerrel odébb alapítanak családot, és a szülők egyedül maradnak a nagy házban. Sokáig nem történik semmi, aztán lassan felmerül az igény a felújításra, elkezdődik a tervezgetés, majd a halogatás, de végül elkövetkezik a tettek ideje is. Íme egy elbeszélés a fürdőszoba felújításáról.

csodaszepfurdoszobagyemantkorong 720


„A gyerekek már több éve kirepültek otthonról, egyedül maradtunk feleségemmel a nagy házban. Fiam Svájcba költözött, lányom pedig a hideg Dániába, sok ezer kilométerre tőlünk, így csak többhavonta jönnek haza hozzánk. Feleségem régóta nyaggatott már, hogy tegyük rendbe a házat, végül egy alapos felmérést követően úgy döntöttem, idén végre nekiállunk. Sokat emlegettem én is, hogy ha újra tervezhetném a házat, másképpen alakítanám ki az egészet, jobban kihasználnám a tereket, és kicsit modernizálnám is. Úgy döntöttünk, hogy a fürdőszoba tökéletes kiindulópontja lesz a nagy házalakításnak, és alig vártam már, hogy nekikezdjünk a munkálatoknak. A mostani csempék már kopottak, vízkövesek voltak, a fürdőkádunkat is megsínylette a több tíz éves használat, a vécé is fürdőszobán belül volt, a mosdó már eleve rossz helyre lett tervezve, ezért az egészet újrarendeztem fejben. Izgatottan válogattuk az új csempevariációkat, és egy új élet kezdeteként készülődtünk a nagy fürdőszoba-felújításra.

Indul a nagy fürdőszoba átalakítás!
Természetesen több szakember segítségét is kértem, hiszen egyedül kevésnek bizonyultam volna a fürdőszoba-projekthez. Bár korábban aktívan részt vettem építkezéseken és kellő szaktudásom és jó néhány szükséges szerszámom is van itthon, azért nem akartam kockáztatni – bármennyire is makacs természetű vagyok. A bontás igazi élvezet volt számomra, kicsit levezettem a hétköznapokban felgyülemlett feszültséget, megváltásként éltem meg, hogy szabadon rombolhatok és hamarosan újat alkothatok a helyére.

Az öreg kád helyét egy gyönyörű sarokkád váltotta fel, a lepusztult vécét modern, falba szerelt tartályos változatra cseréltük, és az egyedül árválkodó mosdónk helyett dupla mosdós, fürdőszobaszekrénybe épített modern, nagy tükrös felületet alakítottunk ki az egyik oldalon. A korábbi hideg színek helyett sötétbarna és krémszín dominál új fürdőszobánkban, amelyeket csempékkel koronáztunk meg. A csempézésben nem ismerek lehetetlent, saját csempevágómmal több rokonnak és ismerősnek végeztem már kisvállalkozóként ilyen munkálatokat is. Egyedül a régi gépembe kellett új gyémánttárcsát vennem. A választásom egy modern Sankyo SM-E folyamatos élű gyémánt vágótárcsára esett, amely éppen az ilyen burkolóanyagokhoz való, mint a fürdőszobacsempe.

Élvezetes csempevágás gyémántkoronggal
A felújítás minden pillanatát élveztem, öröm volt nézni, ahogy a korábbi lestrapált fürdőszoba előbb eltűnt, majd új épült a helyén, s mindeztnéhány nap alatt. Az én személyes kedvencem persze maga az új gyémántkorongos csempevágás művelete volt, élveztem minden percét. Ahogy a tornyokban álló csempéket precízen szelő eszköz úgy vágott, mint forró kés a vajban, hogy azután a földön és falon olyan tökéletes színhatást érhessek el, amilyet párommal megálmodtunk.

A fürdőszoba egészen gyorsan elkészült, alig várjuk, hogy meglepjük vele az ünnepekre hazalátogató gyermekeinket és unokáinkat. Már el is terveztük, hogy a felújítás-sorozatot a konyhával folytatjuk, én pedig titkon örülök, hogy ott is kihasználhatom a frissen vásárolt gyémánt vágókorongomat.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.