Milyen a tökéletes babaszoba?

Milyen a tökéletes babaszoba?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Legyen benne minden, amire szükség van, de ne legyen zsúfolt. Legyen minden kéznél, de ne uralkodjon el a káosz, legyen harmonikus az összkép, mégis könnyen variálható a tér. Egy jól megtervezett babaszobában mindez gyerekjáték. Nyugalom, nem kell beleőrülni, november 17-18-19-én a Budapest Sportarénában minden trükköt elleshetünk a profi lakberendezőktől!

milyenatokeletesbabaszoba 720


Amíg otthonunk egyes terei, a bútorok elrendezése, tapétája vagy a dísztárgyak stílusa a legtöbb esetben csak unalomból szorul átalakításra vagy cserére, addig a család legkisebb tagjának lakóterét nem hobbiból, hanem szükségből kell időnként újragondolni. „Egy gyermeknek körülbelül kétévente gyökeresen megváltoznak az igényei, és új funkciókat kell biztosítani a kibontakozáshoz. Szóval mindamellett, hogy egy ideális gyerekszoba szép, kompakt és praktikus, még hosszútávon variábilis is kell, hogy legyen. Ez összetett és egyáltalán nem könnyű tervezési feladat” – mondja Csorba Anita tértervező, Youtuber, aki most elárulja, hogyan lehet trendi és időtálló babaszobát kialakítani öt lépésben.

1. lépés: a falszín kiválasztása
A 2017-es trend mindenkinek kedvez, hiszen leveszi a hangsúlyt a fal színéről. Tulajdonképpen egy szép, halvány vagy betonszürke alapot érdemes használni, ami gyakorlatilag festővászonként szolgál. Ez lesz a szoba háttere, ez elé kerül a „díszlet”. Szerencsére ezek az árnyalatok minden más színnel barátságban vannak, és remekül kiemelik erényeiket.

milyenatokeletesbabaszoba 1
2. lépés: berendezés
A bútorok mennyisége természetesen erősen függ a szoba méretétől, de általánosságban annyi elmondható, hogy egy ágy, egy gardróbszekrény, illetve egy pelenkázó/játéktároló kötelező elem. Az ideális elrendezés az, ami életvitelünkhöz, hétköznapjainkhoz a leginkább passzol. Ha marad annyi tér középütt, hogy ott ne csak közlekedni, hanem alkalomadtán játszani is tudjon a csemete, akkor nincs gond. Ez utóbbi funkciót egyébként az első tíz évben gyakorta a nappali tölti be, ezért még ehhez sem kell feltétlenül ragaszkodni.

3. lépés: egy hangsúlyos dekorelem
Nem kell feltétlenül erős és feltűnő színekben gondolkodni, használhunk monokrómot vagy pasztell árnyalatokat is, de azt tudni kell, hogy ez a központi elem adja majd meg a szoba alaphangulatát. A lényeg, hogy legyen az enteriőrnek stílusa. Ezt egy erős karakterű tárgy is meghatározhatja, ami köré képzeletben odasereglik minden más bútor és kiegészítő, de lehet ez egy szép, egyedi mintás tapéta vagy egy különleges fotel, esetleg egy extrém formájú ruhásszekrény is.

milyenatokeletesbabaszoba 2
4. lépés: ötletes térrendezés
Fontos, hogy már az első alapdarabok megvásárlásakor tervezzünk későbbre. Így tudjuk elérni, hogy igazi kaméleon szoba legyen, ami a legkisebb variálással maximálisan kiszolgálja gyermekünket, nullától akár kiskamasz korig. Tovább nem érdemes tervezni, később már úgyis ő alakítja saját kis életterét.

5. lépés: dekorálás
Ez az utolsó és egyben legélvezetesebb lépés, amivel felrakhatjuk a pontot az i-re. Egy szép kép a falon, egy monogram a polcon, egy hangulatvilágítás a komód felett, vagy egy vidám ágytakaró nagyon sokat dob a szoba stílusán, hangulatán. Ha ezt elhagyuk, az olyan, mintha kihagynánk a sót az ételből. De figyelem, itt is érvényes az örök szabály: a kevesebb több!

milyenatokeletesbabaszoba 3
Ugye milyen egyszerűnek tűnik? Csak öt lépés, és már kész is a tökéletes babaszoba. A százféle kiságy, pelenkázó és tapétaminta között azonban könnyen el lehet veszni, első gyermekes szülőként pedig borzasztó nehéz mérlegelni árak és minőség között. Szerencsére van egy rendezvény, ahol mindennek alaposan utána lehet járni. A 2017-es BabaMama Expón személyesen tehetjük föl kérdéseinket a téma szakértőinek, akik alig várják, hogy segítsenek megtervezni a kisbaba kuckóját. 2017. november 17-18-19-én 200 kiállító, ingyenes tanácsadások és értékes nyeremények várnak minden várandós kismamát, újdonsült apukát és családot a Budapest Sportarénában! Ha ki bújt, ha még nem, gyertek!

www.babamamaexpo.hu


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.