Új fejlesztések a HAJDU Zrt-nél

Új fejlesztések a HAJDU Zrt-nél

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A fennállásának 65. évfordulóját idén ünneplő HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. számára a minőségi, megbízható termékek gyártása és a termékekhez kapcsolódóan az energiahatékonyság folyamatos javítása alapvető stratégiai cél.

ujfejlesztesekahajduzrtnel 720


A hazai piacokon az elektromos forróvíztárolók körében piacvezetők vagyunk 60 százalékos piaci részesedéssel, és arra törekszünk, hogy e pozíciót a jövőben is megtartsuk. Ehhez szükség van arra, hogy termékeink fejlesztésénél figyelembe vegyük a lakossági igényeket, illetve a hazai és Európai Uniós szabályozásokat, előírásokat. A fogyasztók oldaláról jelentkező legfontosabb igényt a dizájn és az energiahatékonyság jelenti. Az energiahatékonyságot két formában lehet javítani: szigeteléssel és vezérléssel. Termékfejlesztéseink jelentős részét e két jellemző fejlesztése teszi ki.

A dizájn területén is jelentős újításokat hajtunk végre, hiszen egy terméknek nemcsak jónak kell lennie, hanem jól is kell mutatnia.

Az alábbiakban csokorba gyűjtöttük fejlesztési programunkban szereplő új termékeinket:

Új fejlesztésű elektromos forróvíztárolók

A legnagyobb előnye ezeknek az új fejlesztésű termékeinknek, hogy az elérhető legmagasabb energiaosztályúak . Ez számokban az jelenti, hogy egy 120 literes bojler esetén, normál felhasználást feltételezve, évente akár 5000 forinttal kevesebbet költ egy család forró víz előállítására, a korábbi típusokkal szemben. Az új fejlesztésű bojlereink energiamegtakarításukból adódóan évente 55-105 kilogrammal kevesebb széndioxid-kibocsátást eredményeznek, azaz környezetterhelésük is jelentősen csökkent.

Hőszivattyús forróvíztároló 
A hagyományos elektromos bojlereinken kívül fejlesztjük a már évek óta gyártott és forgalmazott, hőszivattyús forróvíztárolóinkat is, mind dizájn, mind energiahatékonysági szempontok szerint. E készülékek igen sokoldalúnak mondhatók, hiszen azon túl, hogy a levegő hőenergiáját felhasználva állítanak elő 60oC-os meleg vizet a család vagy akár egy kisebb műhely számára, ugyanazok a forróvíztárolók további előnyökkel is szolgálhatnak, úgymint szellőztetés, légkondicionálás és páramentesítés!

Szabad kifolyású elektromos vízmelegítő 
Kis űrtartalmú, szabad kifolyású elektromos vízmelegítők fejlesztésénél a dizájn és hatékonyági szempontok mellett nagy szerepet játszott a szervizoldalról jelentkező igény, miszerint a hőmérséklet-vezérlő védje meg a szárazfűtés ellen a terméket. Ennek az új fejlesztésnek köszönhetően vízmelegítőink üzembiztonsága nagyban javul a korábbi változatokhoz képest.

Rekuperátor 
A rekuperátor, azaz teljes nevén egy helyiséges hővisszanyerő légkezelő berendezés egy szoba folyamatos és gazdaságos szellőztetésére kínál majd a piacon egyedülállóan energiahatékony megoldást.
Cégünk e termék kifejlesztésénél a következő szempontokat vette figyelembe: 

  • hazánkban nagyon sok panellakás van, ahová a meglévő termékeinknek csak kis száma kerül beszerelésre;

  • a légtechnika egyre fontosabb szerephez jut a háztartásokban.

 

hajdu rekuperator
Ebbe az új fejlesztésű termékünkbe nagyon sok olyan tulajdonság kerül be, ami egyedülállóvá teszi a légtechnika piacon.

  • egy helyiséges: minimális üzembehelyezési költsége van, és panellakásokba is könnyen telepíthető lesz.

  • hővisszanyerő: a szellőztetésből adódó hőveszteség jelentősen csökkenthető lesz, illetve használatával a penészedés is elkerülhető, egészségesebb levegőt biztosítva a lakásban.

  • automata: a beépített szenzoroknak köszönhetően a szellőztetés a fogyasztó igényeinek megfelelően teljesen automatizálható lesz.


A rekuperátor továbbá olyan egységekkel lesz felszerelve, amelyek megvédik az eljegesedéstől, a levegőben található szennyeződésektől, de pollenszűrőt is építünk bele. Termékünk már piacra kerülése előtt is nagyon sok termék- és innovációs díjat kapott, ezért nagyon bízunk benne, hogy a hamarosan a légtechnika piacon is mind komolyabb szerephez jutunk.

Cégünk nemcsak termékeit fejleszti, hanem technológiáját is, ezáltal a környezetvédelemben is aktív szereplők vagyunk. Termékeink előállításához és működtetéséhez szükséges energiaigény környezetre gyakorolt káros hatásait csökkentjük, ezáltal részt vállalunk a klímavédelmi törekvésekben is.
Fejlesztéseink hatására nemcsak a széndioxid-kibocsátás csökkent összességében 3877 tonnával, hanem a vállalat egységnyi árbevételre eső energiafogyasztása is 47 százallékkal javult 2016 végére, 2009-hez mérten.

hajdu logo


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ legjobb középülete az új Néprajzi Múzeum

A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé. Az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri. Az International Property Awards 25 éves történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó World's Best díjat. A Liget Budapest Projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja is megújul, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal, amit az épülő Néprajzi Múzeum most átvett díja is bizonyít. A díjat átvevő Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a díj átvétele után azt mondta, hogy a díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet. A díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek.  

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}