Új fejlesztések a HAJDU Zrt-nél

Új fejlesztések a HAJDU Zrt-nél

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A fennállásának 65. évfordulóját idén ünneplő HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. számára a minőségi, megbízható termékek gyártása és a termékekhez kapcsolódóan az energiahatékonyság folyamatos javítása alapvető stratégiai cél.

ujfejlesztesekahajduzrtnel 720


A hazai piacokon az elektromos forróvíztárolók körében piacvezetők vagyunk 60 százalékos piaci részesedéssel, és arra törekszünk, hogy e pozíciót a jövőben is megtartsuk. Ehhez szükség van arra, hogy termékeink fejlesztésénél figyelembe vegyük a lakossági igényeket, illetve a hazai és Európai Uniós szabályozásokat, előírásokat. A fogyasztók oldaláról jelentkező legfontosabb igényt a dizájn és az energiahatékonyság jelenti. Az energiahatékonyságot két formában lehet javítani: szigeteléssel és vezérléssel. Termékfejlesztéseink jelentős részét e két jellemző fejlesztése teszi ki.

A dizájn területén is jelentős újításokat hajtunk végre, hiszen egy terméknek nemcsak jónak kell lennie, hanem jól is kell mutatnia.

Az alábbiakban csokorba gyűjtöttük fejlesztési programunkban szereplő új termékeinket:

Új fejlesztésű elektromos forróvíztárolók

A legnagyobb előnye ezeknek az új fejlesztésű termékeinknek, hogy az elérhető legmagasabb energiaosztályúak . Ez számokban az jelenti, hogy egy 120 literes bojler esetén, normál felhasználást feltételezve, évente akár 5000 forinttal kevesebbet költ egy család forró víz előállítására, a korábbi típusokkal szemben. Az új fejlesztésű bojlereink energiamegtakarításukból adódóan évente 55-105 kilogrammal kevesebb széndioxid-kibocsátást eredményeznek, azaz környezetterhelésük is jelentősen csökkent.

Hőszivattyús forróvíztároló 
A hagyományos elektromos bojlereinken kívül fejlesztjük a már évek óta gyártott és forgalmazott, hőszivattyús forróvíztárolóinkat is, mind dizájn, mind energiahatékonysági szempontok szerint. E készülékek igen sokoldalúnak mondhatók, hiszen azon túl, hogy a levegő hőenergiáját felhasználva állítanak elő 60oC-os meleg vizet a család vagy akár egy kisebb műhely számára, ugyanazok a forróvíztárolók további előnyökkel is szolgálhatnak, úgymint szellőztetés, légkondicionálás és páramentesítés!

Szabad kifolyású elektromos vízmelegítő 
Kis űrtartalmú, szabad kifolyású elektromos vízmelegítők fejlesztésénél a dizájn és hatékonyági szempontok mellett nagy szerepet játszott a szervizoldalról jelentkező igény, miszerint a hőmérséklet-vezérlő védje meg a szárazfűtés ellen a terméket. Ennek az új fejlesztésnek köszönhetően vízmelegítőink üzembiztonsága nagyban javul a korábbi változatokhoz képest.

Rekuperátor 
A rekuperátor, azaz teljes nevén egy helyiséges hővisszanyerő légkezelő berendezés egy szoba folyamatos és gazdaságos szellőztetésére kínál majd a piacon egyedülállóan energiahatékony megoldást.
Cégünk e termék kifejlesztésénél a következő szempontokat vette figyelembe: 

  • hazánkban nagyon sok panellakás van, ahová a meglévő termékeinknek csak kis száma kerül beszerelésre;

  • a légtechnika egyre fontosabb szerephez jut a háztartásokban.

 

hajdu rekuperator
Ebbe az új fejlesztésű termékünkbe nagyon sok olyan tulajdonság kerül be, ami egyedülállóvá teszi a légtechnika piacon.

  • egy helyiséges: minimális üzembehelyezési költsége van, és panellakásokba is könnyen telepíthető lesz.

  • hővisszanyerő: a szellőztetésből adódó hőveszteség jelentősen csökkenthető lesz, illetve használatával a penészedés is elkerülhető, egészségesebb levegőt biztosítva a lakásban.

  • automata: a beépített szenzoroknak köszönhetően a szellőztetés a fogyasztó igényeinek megfelelően teljesen automatizálható lesz.


A rekuperátor továbbá olyan egységekkel lesz felszerelve, amelyek megvédik az eljegesedéstől, a levegőben található szennyeződésektől, de pollenszűrőt is építünk bele. Termékünk már piacra kerülése előtt is nagyon sok termék- és innovációs díjat kapott, ezért nagyon bízunk benne, hogy a hamarosan a légtechnika piacon is mind komolyabb szerephez jutunk.

Cégünk nemcsak termékeit fejleszti, hanem technológiáját is, ezáltal a környezetvédelemben is aktív szereplők vagyunk. Termékeink előállításához és működtetéséhez szükséges energiaigény környezetre gyakorolt káros hatásait csökkentjük, ezáltal részt vállalunk a klímavédelmi törekvésekben is.
Fejlesztéseink hatására nemcsak a széndioxid-kibocsátás csökkent összességében 3877 tonnával, hanem a vállalat egységnyi árbevételre eső energiafogyasztása is 47 százallékkal javult 2016 végére, 2009-hez mérten.

hajdu logo


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.